De Amerikaanse toetsenist Ray Manzarek is op 74-jarige leeftijd overleden. De medeoprichter van de succesvolle rockgroep The Doors is in Duitsland gestorven aan de gevolgen van kanker.

Ray Manzarek richtte in 1965 samen met dichter en zanger Jim Morrison The Doors op. De twee hadden elkaar ontmoet op Venice Beach in Californië. De groep had een uniek geluid, met naast de charismatische frontman een drummer, een gitarist en een toetsenist. Als toetsenist was Manzarek bepalend voor de sound, omdat hij zowel de bas als de orgelpartijen voor zijn rekening nam.

AP

The Doors scoorde hits met nummers als "Riders on the storm", "Light my fire" en "The end". Frontman Jim Morrison stierf in 1971 op 27-jarige leeftijd in Parijs. Nadien viel de band uiteen.

Ray Manzarek bleef zich bezighouden met muziek en film. Hij werkte samen met Philip Glass en hij regisseerde onder meer de films "Love her madly" in 2000 en "LA woman" in 2005. In 1998 verscheen zijn biografie "Light my fire: My life with The Doors".

Een tiental jaar geleden begonnen Manzarek en gitarist Robby Krieger opnieuw samen op te treden. De naam van de groep werd verschillende keren veranderd door juridische geschillen.

Gitarist Robby Krieger laat in een mededeling weten "bedroefd" te zijn door het overlijden van zijn vriend en groepslid. "Ik ben blij dat ik het voorbije decennium nog veel Doors-songs met hem heb kunnen spelen", reageert hij. "Ray was een belangrijk deel van mijn leven en ik zal hem altijd missen."

 
Bron : DeRedactie.be